10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Huisdieren

Huisdieren en echtscheiding

Hebben jullie een huisdier? En hebben jullie al bedacht wie het huisdier mee gaat nemen na de echtscheiding? Lees op deze pagina wat er geregeld moet worden als je samen een huisdier hebt.

 

In bijna 40 procent van alle huishoudens in Nederland is een kat of hond aanwezig. Voor veel mensen vervult hun hond of kat een rol als een volwaardig gezinslid. Het is dan ook best logisch dat je geen afscheid van je huisdier wilt nemen na de scheiding.

Huisdier is een zaak

Juridisch gezien is een huisdier een ‘zaak’. Het klinkt misschien niet erg vriendelijk, maar hiermee wordt bedoeld dat huisdieren door de wet worden gekwalificeerd als objecten. Een huisdier krijgt dezelfde positie als het bankstel of een stereo, ook al is het een levend wezen. Een huisdier heeft dus ook geen eigen wil en heeft ook geen ‘stem’ die geuit mag worden tijdens de scheiding.

Huisdieren ‘verdelen’

Net zoals dat je al je gezamenlijke bezittingen moet gaan verdelen bij de scheiding, moet je ook de huisdieren gaan verdelen. Op het moment dat jij de hond of kat wil houden zul je, net als met andere zaken, je ex-partner moeten compenseren voor de waarde. Zeker als de hond of kat een stamboom heeft en geld waard is.

Omgangsregeling met je huisdier

Als je uit elkaar gaat met je partner, is het ook mogelijk dat je een omgangsregeling met je huisdier kunt bepalen als je het daarover eens bent met je partner. Dan neem je als onderdeel in het convenant de omgangsregeling met het huisdier op. Een convenant is een document waarin jij en je partner afspraken maken en vastleggen. Dit wordt uiteindelijk via je advocaat ingeleverd bij de rechter.