Direct advies?
Neem contact met ons op.
- Gratis adviesgesprek
- Direct een jurist aan de lijn
- Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00
Stappenplan scheiden
Gaan je partner en jij uit elkaar na huwelijk? Bij een scheiding komt veel kijken waar je misschien eerder niet over hebt nagedacht. Naast alle emoties heb je vaak geen idee wat een scheiding regelen inhoudt.
We hebben de belangrijkste stappen van het scheidingsproces voor jou op een rijtje gezet. Hieronder worden de 5 stappen besproken.
Neem contact op met een van onze juridische adviseurs. Ze beantwoorden jouw vragen en brengen je in contact met een beschikbare advocaat of mediator bij jou in de buurt.
Stap 1: Vertel het je partner
Het is moeilijk om aan je partner te vertellen dat je wilt scheiden. Er zullen ongetwijfeld veel gevoelens en emoties naar boven komen. Vertel je partner op een respectvolle manier dat je de keuze hebt gemaakt om uit elkaar te gaan.
Hieronder staan een paar tips om je partner te vertellen dat je wilt scheiden:
- Ga de confrontatie aan. Voer een persoonlijk gesprek en leg niet via de telefoon uit waarom je wilt scheiden. Het gaat om de manier waarop je uitlegt dat je wilt gaan scheiden. Vertel dat je serieus over de situatie hebt nagedacht en dat je achter je besluit staat.
- Benader de situatie positief. Leg je partner uit hoe jíj je voelt en waarom het voor jóú beter is om te scheiden. Probeer je partner niets te verwijten. Het is niet de bedoeling dat je ruzie maakt of kritiek op elkaar uit tijdens het gesprek.
- Verwacht geen begrip. Vertellen aan je partner dat je wilt scheiden is natuurlijk een heftig bericht. Verwacht daarom niet direct begrip van de ander. Geef je partner de tijd en ruimte om jouw keuze te verwerken en te accepteren. Het gesprek kan altijd op een later moment worden hervat wanneer de hevige emoties wat zijn gezakt.
- Zorg voor een rustig moment. Zo kunnen jullie tijdens het gesprek niet gestoord worden door anderen. Hebben jullie kinderen? Laat het gesprek op een tijdstip plaatsvinden wanneer de kinderen niet in huis zijn.
Stap 2: De stap naar een scheidingsadvocaat
Als je in Nederland wilt scheiden ben je verplicht om een advocaat in te schakelen. De advocaat zal de de scheiding bij de rechtbank aanvragen. Dit noemen we ‘verplichte procesvertegenwoordiging’. Je zult dus als eerst een advocaat moeten inschakelen als je gaat scheiden.
Let op: je kunt het beste een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in het familierecht. Ook wel een familierecht advocaat of echtscheidingsadvocaat genoemd.
Beslis ook of je de scheiding samen met je partner wilt regelen of dat je ieder een eigen advocaat inschakelt.
Samen naar een advocaat of mediator
Veel mensen kiezen ervoor om samen naar een mediator of advocaat te gaan. Je wordt dan samen begeleidt en moet samen goede afspraken zien te maken over de financiën en de kinderen.
Het doel van mediation is om in goed overleg afspraken te maken. Het is bij een mediator belangrijk dat jullie beiden willen meewerken aan de scheiding. Een scheiding via mediation kan snel gaan en is financieel vaak voordeliger.
Eigen advocaat
Wil je niet samen naar een advocaat of mediator gaan? Dan kun je ook een eigen advocaat inschakelen. Dit is een familierecht advocaat en deze behartigt alleen jouw belangen. Je advocaat zal overleggen met de advocaat van je partner om tot afspraken te komen.
De advocaten van beide partijen zorgen samen voor vaststelling van de afspraken. Dit proces kan vaak langer duren en gaat waarschijnlijk meer geld kosten dan scheiden via mediation.
Neem contact op met een van onze juridische adviseurs. Zij kunnen je helpen aan een beschikbare advocaat of mediator bij jou in de buurt.
Stap 3: Maak afspraken
Het is belangrijk om voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure te proberen om samen afspraken op papier te krijgen. De advocaat of mediator kijkt naar hoe je partner en jij zijn getrouwd: in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.
Ook helpt deze helpt bij het vastleggen van de afspraken en alle belangrijke beslissingen die tijdens de scheiding genomen moeten worden. Denk hierbij aan wie waar kan blijven wonen.
Financiële zaken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Denk dan aan de verdeling van bezittingen en schulden of bijvoorbeeld de partneralimentatie.
Zijn er minderjarige kinderen? Dan worden ook alle afspraken over de omgang en kinderalimentatie vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit is een onderdeel van het echtscheidingsconvenant.
De rechter beslist over zaken waarover jullie het niet eens worden.
Stap 4: Echtscheiding aanvragen bij de rechter
Een huwelijk moet je altijd ontbinden via de rechter. De rechter is de enige die jullie scheiding kan uitspreken. Je advocaat dient dan een verzoek tot echtscheiding in. Dat kan een gezamenlijk verzoek zijn of een eenzijdig verzoek.
Vragen jullie samen de scheiding aan? Dan komt er een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding. In het verzoekschrift staan onder andere alle gegevens van jouw en je partner en de gegevens van jullie eventuele kinderen.
Wanneer jij of je toekomstig ex partner het initiatief neemt om te scheiden kun je een eenzijdig verzoekschrift indienen.
Zijn er zaken waar jullie het niet over eens zijn geworden? Dan zal de rechter hier een beslissing over nemen. Op de zitting kunnen beide partners de standpunten met hun advocaten toelichten.
Bij mediation zal de rechter de scheiding uitspreken zonder dat je fysiek naar de rechtbank toe hoeft te gaan. De rechter hoeft dan geen inhoudelijke beslissingen meer te nemen.
Stap 5: Echtscheiding inschrijven bij de gemeente
De rechter spreekt de echtscheiding officieel uit.
Ben je het met de uitspraak van de rechter eens? Dan moeten jullie binnen zes maanden naar de gemeente waar jullie zijn getrouwd om deze uitspraak te laten inschrijven. Je advocaat zorgt hiervoor.
Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan. Pas als de echtscheiding is ingeschreven bij de registers van de burgerlijke stand van de gemeente zijn jullie officieel gescheiden.
Samenvatting stappenplan scheiden
- vertel het je partner
- stap naar een scheidingsadvocaat
- maak afspraken
- vraag echtscheiding aan bij de rechter
- schrijf echtscheiding in bij de gemeente
Neem contact op met onze juridische adviseurs. Ze beantwoorden jouw vragen en brengen je in contact met een beschikbare advocaat of mediator bij jou in de buurt.