Toonaangevend in rechtshulp
Gespecialiseerde advocaten
Juridische zaken behandeld
Toonaangevend in rechtshulp
Gespecialiseerde advocaten
Juridische zaken behandeld
Een van de lastigste zaken om rond te krijgen bij een echtscheiding is de verdeling van de woning. Vooral als het om een koopwoning gaat kunnen de gemoederen flink oplopen. Het gaat immers vaak om veel geld. Omdat er ook vaak een groot financieel belang is, is het goed om van begin af aan een deskundige in te schakelen.
Als jullie samen in een huurhuis wonen, kun je in goed overleg bepalen wie in de huurwoning mag blijven wonen. Hij of zij zet dan de huurovereenkomst voort. Als je samen niet tot een overeenstemming kan komen, dan kun je dit voorleggen aan de rechter. De rechter beslist dan uiteindelijk wie de huurwoning mag houden.
Als je gaat scheiden dan zullen jullie afspraken moeten maken over de verdeling van de inboedel. Denk aan de bank, TV of koelkast en uiteraard nog veel meer. Hoe de verdeling verloopt zal in de eerste plaats afhangen van de vraag of jullie getrouwd zijn in (beperkte) gemeenschap van goederen of op grond van huwelijkse voorwaarden.
Tijdens het huwelijk heb je waarschijnlijk de huishoudelijke kosten samen met je partner gedeeld. Met huishoudelijke kosten worden de woonlasten, gas en elektriciteit, verzekeringen, boodschappen etc. bedoeld. In de meeste gevallen wordt dit betaald van een gezamenlijke rekening. Als de echtscheidingsprocedure start komt de vraag naar voren wie er in het huis mag blijven wonen, en hoe de huishoudelijke kosten dan moeten worden verdeeld.
Bij een echtscheiding worden de bezittingen en schulden van jou en je ex-partner verdeeld. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd moeten alle bezittingen eerlijk worden verdeeld (50/50). Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd (tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn afgesproken). Dit houdt in dat alle schulden en bezittingen van voor het huwelijk buiten de gemeenschappelijke goederen vallen. Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd ligt het anders en bepaalt de akte van huwelijkse voorwaarden de spelregels voor de verdeling.
Jouw rechten zijn vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Het komt er op neer dat er wettelijk altijd aanspraak bestaat op een deel van de pensioenrechten van de ander. Maken jullie geen afwijkende afspraken, dan is de wet van toepassing.
In bijna 40 procent van de huishoudens in Nederland is er een kat of hond aanwezig. Voor veel mensen is hun hond of kat een belangrijk gezinslid. Wij hechten meestal veel waarde aan onze huisdieren. Het is daarom ook best logisch dat je geen afscheid van je huisdier wil nemen na de scheiding.
Neem dan contact met ons op.
Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.